Bij de boer: Het belooft een mooi seizoen te worden in Peru

Nico Spruijt (Sourcing Manager) en Tim Boekestijn (Supply Chain Planner) zijn afgereisd naar het prachtige Peru om diverse van onze boeren te bezoeken.

We hebben in 5 dagen heel Peru doorkruist om onze boeren te bezoeken. Het is altijd fijn om met deze bezoeken onze relaties te verstevigen en ter plekke informatie te krijgen over het nieuwe seizoen.

Peru-mango1
Goed begin is het halve werk

We begonnen bij één van de mangoleveranciers waar we al langer zaken mee doen. We werden rondgeleid door de eigenaren van het bedrijf. Eerst in het packhouse, dat net zoals de velden BSCI gecertificeerd is. Daarna zijn we naar één van de velden gegaan. Deze was in totaal 120 hectare groot. In totaal heeft deze boer ongeveer 500 hectare aan grond waar hoofdzakelijk mango’s worden geteeld. Ze verwachten hier een goed seizoen met veel kleine maten mango’s. Dit sluit mooi aan bij onze vraag dus dat is positief!

Peru-mango2
Peruaanse professionaliteit

Ons volgende bezoek was bij één van onze telers van mango en avocado. De focus bij deze boer ligt op mango en daar was het bezoek ook voornamelijk voor bedoeld, omdat het seizoen bijna start. We werden ontvangen door Elias, de eigenaar van het bedrijf. Elias gaf ons een rondleiding in het packhouse. Bij binnenkomst in het packhouse valt meteen op dat alles erg netjes en schoon is en dat ze erg professioneel te werk gaan.

Ook in de velden zag het er allemaal erg professioneel uit. Met name viel op dat ze om een groot gedeelte van hun mango’s witte papiertjes hangen. Dit om te zorgen dat er meer kleur op de mango’s komt. Na alle rondleidingen hebben we nog uitgebreid gesproken over onze samenwerking.

Peru-avo1
Avocado’s overal

De volgende dag gingen we op weg naar het zuiden van Peru om op een farm met in totaal 300 hectare aan avocadovelden te kijken. Deze avocadoteler heeft een erg modern, professioneel bedrijf, zowel de loods als de velden. Ze zijn ook voor zowel de loods als de velden Smeta gecertificeerd. Het bezoek was puur gericht op relatieonderhoud aangezien het avocadoseizoen in Peru pas in mei weer begint.

Hierna reden we door naar een andere avocadofarm in de buurt van Trujillo. Het bezoek aan deze farm was oriënterend, dit bedrijf is nog niet Smeta gecertificeerd. Maar als ze de certificeringen gehaald hebben, gaan we zeker weer met ze in gesprek.

Peru-avo2
Blauwe bessen, asperges, granaatappels en avocado’s

Voor de laatste bezoeken vlogen we weer naar Lima. Eerst bezochten we een blauwe-bessenteler met 300 hectare aan velden. Daar bespraken we de mogelijkheden voor volgend seizoen.

Tenslotte was ons laatste bezoek bij één van onze grootste leveranciers is voor asperges, granaatappels en avocados. Daar hebben we het afgelopen seizoen uitgebreid geëvalueerd en de plannen voor het komend seizoen besproken.

Conclusie: het wordt een mooi seizoen!

Het is altijd een leerzame en leuke ervaring om onze boeren te bezoeken. Je krijgt een veel beter beeld van wat er gebeurt voordat de mango’s en avocado’s onze loods bereiken. We mogen trots zijn op onze boeren, want het zijn stuk voor stuk moderne professionele leveranciers die continue op zoek zijn naar verbeteringen. Het belooft een goed seizoen te worden met veel volumes richting Europa.

In deze categorie