Kurkuma

Kurkuma is de wortel van de Curcuma longa plant en wordt ook wel turmeric, Indiase geelwortel, koenier of koenjit genoemd. Kurkuma voegt een mild bittere smaak toe aan gerechten. Kurkuma wordt veel gebruikt als specerij, vooral in poedervorm. Om kurkumapoeder te maken worden de kurkumawortels gestoomd, geschild en daarna vermalen.

Paspoort Kurkuma

Naam Kurkuma, koenir, koenjit, turmeric
Familie Zingiberaceae
Oorsprong Maleisië
Herkomst Thailand, Peru
Beschikbaarheid Jaarrond
Verpakking Vraag naar de mogelijkheden
Merk leveranciersmerk

Bewaaradvies Kurkuma

In de winkel

De kurkuma dient u vóór verkoop op een koele, droge plek bij 10-12 graden Celsius te bewaren.

Thuis

De consument adviseren om kurkumawortel op een droge en koele plaats te bewaren. Kurkuma is tot 2 maanden houdbaar.

Gebruikstips Kurkuma

Schil de wortel eerst en hak, snij of rasp hem. Kurkuma wordt onder andere in currygerechten gebruikt.

Rijpheid / Versheid Kurkuma

Als de wortel zacht of zompig is, is de kurkuma niet goed. Ook kan er schimmel voorkomen op de snijvlakken of breekvlakken. Dit kan wel worden weggesneden.

Kalender Kurkuma

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sept
Okt
Nov
Dec
Thailand
Peru

Teeltgebieden Kurkuma

Kurkuma komt oorspronkelijk uit Maleisië en wordt vooral in India en Thailand geteeld. Onze kurkuma komt vooral uit Thailand en Peru.