“Goede initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan”

Yexpert Stories: Supply Chain Coordinator Tim

In onze serie “Yexpert Stories”: Tim Boekestijn, onze Supply Chain Coordinator. Wat doet een Supply Chain Coordinator eigenlijk? En wat heeft hij te maken met het tegengaan van voedselverspilling?

Vijf jaar geleden kon ik hier na mijn afstudeerstage van de opleiding Logistiek en Economie blijven. Dit deed ik graag, want de sector en het enthousiasme vanuit de werknemers tijdens mijn stage hadden een positieve indruk achter gelaten! Ik ging aan de slag als Supply Chain Planner voor de producten mango en avocado. Onze afdeling werd al snel steeds groter en vorig jaar heb ik er een taak bijgekregen. Als Supply Chain Coördinator geef ik dagelijks sturing aan het proces van inkoop tot verkoop: ik ben het aanspreekpunt voor problemen en vragen in de loods en kom in actie als er dingen zijn die meteen opgelost moeten worden. Maar zeker zo interessant: als Supply Chain Coördinator ben ik ook bezig met verschillende projecten om de processen binnen Yex te verbeteren en om productstromen optimaal op elkaar af te stemmen.

Uitdagingen

Het werk als Supply Chain Coördinator biedt elke dag uitdagingen op allerlei verschillende vlakken. Door kort te schakelen met de verschillende betrokken partijen zorgen we dat elke dag alle klanten naar tevredenheid kunnen worden uitgeleverd. Hier krijg ik energie van, dit samen met het enthousiaste en gepassioneerde team, maakt Yex een topplek om te werken!

Spin in het web

Een van die projecten is het overzichtelijk en inzichtelijk maken van data die we verzamelen en die informatie in dashboards vastleggen. Daardoor kunnen de inkopers betere beslissingen nemen. Voorheen importeerden we vaak nog op gevoel, maar tegenwoordig baseren we de planning steeds meer op data. Op die manier kunnen we onder meer voorkomen dat we van een product te veel inkopen en dus een deel moeten weggooien. Dat weggooien van ingekochte producten heeft niet alleen financiële consequenties, het is ook nog eens slecht voor het milieu. We vinden het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan en werken daarvoor nauw samen met onze leveranciers. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van speciale coatings, die ervoor zorgen dat overzeese producten hun lange reis naar Nederland beter doorstaan. Ik vind het interessant om met dit soort projecten bezig te zijn. Ik ben dan echt de spin in het web en heb contacten met leveranciers, inkopers, verkopers, keurmeesters en werknemers in de loods.

Avocado en mango

Bij de functie van Supply Chain Coördinator ben ik ook op dagelijkse basis actief als planner. Ik ben in die rol gespecialiseerd in avocado en mango. Twee producten die ik overigens zelf steeds meer ben gaan waarderen; er is niets lekkerder dan een goed gerijpte avocado of mango. Als planner werk je nauw samen met de inkoper. In mijn geval dus met twee inkopers: die van avocado en die van mango. De inkoper maakt de afspraken met de leverancier en zodra die gemaakt zijn, kom ik in beeld. Ik heb dan contact met de leverancier over de productspecificaties, ik plan de orders in, hou samen met ABC Logistics de aankomsttijden van de containers in de gaten en herzie de planning samen met inkoop wanneer hier wijzigingen in zijn. Met de verkoper stem ik verwachte verkoopaantallen af en zorg ik ervoor dat het product geheel is afgestemd op de wensen van de klant. Zeker bij mango en avocado, producten die wij zelf rijpen, luistert die planning erg nauw.

Volop kansen

Avocado zal de komende tijd een speerpunt voor Yex zijn. Dat product is de laatste jaren enorm booming geworden en daar zit nog steeds veel groei in. Als je Europa vergelijkt met de Verenigde Staten ligt de consumptie van avocado hier nog ver achter. Daar zijn dus nog volop kansen! Wij willen met onze Ready to Eat avocado’s, die we onder het merk Discovered op de markt brengen, nog meer marktaandeel veroveren. We hebben goede en vaste leveranciers en zijn goed in het rijpen van avocado’s. Ik verwacht daar de komende jaren veel van!

Goede contacten

Het is fijn dat we bij Yex zulke goede contacten onderhouden met onze leveranciers. Zelf ben ik al een keer op bezoek geweest in Amerika en in Peru. Het is niet alleen heel leuk en interessant om die bedrijven te bezoeken, het is vooral ook erg nuttig. Je ziet dan met eigen ogen wat er speelt op de farms en je bouwt echt een relatie op met de leveranciers. Dat is toch anders dan even met elkaar bellen of mailen!

In deze categorie