Hooronze verhalen


Reis: naar Colombia
/ Categorieen: Onze reizen

Reis: naar Colombia

Edwin van Leeuwen (commercieel manager) en Enmanuel van Voorthuizen (accountmanager) zijn afgereisd naar het mooie Colombia om diverse relaties te ontmoeten. Enmanuel en Edwin vertellen over hun belevenissen in deze reisblog. 

Colombiaanse hapjes

Mensen in de auto in Colombia

Zaterdag kwamen we aan in Colombia en ‘s-avonds hebben we gegeten met 3 medewerkers van onze partner Ocati bij ‘Andres carne de res’ (één van de bekendste restaurants van Colombia). Daar hebben we kennis gemaakt met typische Colombiaanse hapjes en drankjes. Er kwamen zelfs twee Colombiaanse dames aan tafel staan om ons welkom te heten in Colombia. Na het diner zijn we nog op stap gegaan. Het is leuk om met zakelijke relaties uit te gaan. Dat past ook bij de cultuur van Colombia. Op deze manier bouw je een persoonlijke relatie op, waardoor je veel beter en makkelijker zaken kunt doen.


Paardrijden langs de avocadovelden

Paardrijden in Colombia

De volgende ochtend werden we al om 8 uur opgehaald door dezelfde mensen van Ocati. We hebben drie uur met zijn vijven in een iets te kleine auto moeten rijden om bij hun packinghouse te komen. Ocati heeft daar 966 hectare met verschillende huizen op het landgoed. We gingen eerst naar de avocadovelden kijken en daarna bezochten we de teeltlocatie van Ocati. Begin van de middag kwamen we weer bij het huis aan en gingen we even lunchen. Omdat we afgelopen nacht op stap waren geweest, kregen we als lunch een ‘anti-kater’ soep met aardappels. Na de lunch zijn we gaan paardrijden door de bergen met de mensen van Ocati. Toen we het paardrijden eindelijk onder de knie hadden, ging het hek open en renden de paarden ervandoor met Edwin erop. In galop, ondanks dat Edwin nog nooit had paardgereden. Maar het was een bijzondere ervaring om dit mee te maken in Colombia.

 

Voetbal en familiespelletjes

Na het paardrijden gingen we met z’n allen voetbal kijken. Toen wij daar waren, was de Copa América bezig, het EK van Zuid-Amerika. In Colombia leeft dit heel erg: toen wij naar het huis reden, zagen we allemaal mensen met gele shirts aan. . Na het voetbal hebben we nog de passiefruit-, pitahaya-, physalis- en de avocadovelden bekeken. We reden hier langs een waterval, heel bijzonder. Colombia is een heel mooi land. Bogota (hoofdstad van Colombia) ligt op 3000 meter hoogte waardoor het tussen de 15 en de 20 graden is, gewoon tegen het koude aan. Dat zou je niet zeggen als je aan Zuid-Amerika denkt. Later in de avond gingen we het spelletje domino’s spelen. Ze hebben daar slecht internet, dus we gingen weer terug naar vroeger. Heel leuk om met elkaar zo’n familiespel te spelen.

 

Passiefruit en physalis

De volgende morgen gingen we naar het packinghouse van Ocati. Dit zag er erg modern en goed verzorgd uit. We hebben ook het personeel gesproken en zij vonden het werk leuk. Zij worden daar goed behandeld en hebben het naar hun zin. Dat vinden we erg belangrijk en dus fijn om te horen. In dit packinghouse verpakken ze ook de producten in Discovered dozen. Het is altijd goed om te zien dat ze in Colombia al de producten goed verpakken. De cirkel is dan weer rond. Na dit bezoek gingen we nog een keer eten bij het populaire restaurant ‘Andres carne de res’. Na deze lunch werden we opgehaald door een andere leverancier. Daar werden we goed ontvangen en ook dit was weer een fijn gesprek. Deze leverancier is een familiebedrijf dat al meer dan 12 jaar in de handel zit. De focus van dit bedrijf is echt de physalis. Heel het jaar rond kunnen zij physalis leveren. De vrouw van deze physalis- leverancier had allemaal Colombiaanse hapjes en drankjes voorbereid voor tijdens de meeting. Na de meeting zijn we ook nog langs het packinghouse geweest en dat zag er ook gelukkig goed uit! Na dit snelle bezoek zijn we nog met deze leverancier uit eten gegaan.

 

Typisch Colombia

Yex met leverancier

Dinsdagochtend werden we opgehaald bij het hotel door weer een andere leverancier. Dit was weer een belangrijke meeting. Het bedrijf ziet er heel goed uit en heeft een goede manier van physalis oogsten. In de middag gingen we eten in de buurt, bij een typisch Colombiaans restaurant. Het was een apart restaurant met een open haard naast je waar je de dieren ziet hangen. De dieren worden daar gaar gemaakt en dat krijg je dan op je bord. Na het eten bracht hij ons weer terug bij ons hotel, zodat we ons even konden opfrissen. Later gingen we nog wat met elkaar drinken en nacho’s eten.

 

Belangrijke meetings

Deze woensdag stond in het teken van vlieg-exoten met twee belangrijke meetings. Dit waren goede gesprekken. Na de meetings kregen we te horen dat onze vlucht gecanceld was. Uiteindelijk hebben we een andere vlucht geboekt, waardoor we nog naar een potentiële leverancier hebben kunnen gaan.

 

Avocado's plukken vanuit de auto

Deze donderdag was ook een bijzondere dag. We gingen naar een passiefruitleverancier in het noorden. Een bedrijf dat vorig jaar gebouwd is. Het packinghouse zag er heel mooi en modern uit. Na het packinghouse gingen we bij de teeltlocatie kijken het. Om daar te komen reden we over smalle en schuine wegen door de bergen. We reden onder de avocadobomen door. Je kon zelfs avocado’s plukken vanuit de auto. 

Zelf avocado plukken

 Op de teeltlocatie werden we verrast: in een klein huisje stond één computer waarvan uit alles geregeld wordt. Dit was erg modern, wat je niet zou verwachten als je het huisje zag. De teeltmanagers lopen door de velden met een telefoon. Met een app op hun telefoon houden ze alles bij van de teelt. Ze beschrijven in de app wat ze zien, maken foto’s en sturen de locatie mee. Al deze informatie krijgt de computer in het huisje. Daar houden ze alle informatie over de teelt bij. Heel simpel, heel gaaf! De passiefruitvelden zijn daar heel groot en de mensen lopen daar heel gepassioneerd rond. We waren daar met zonsondergang. We hebben daar met een groep mensen een fles aguardiente-passiefruit shotjes gedronken. Dit was heel relaxt.

fles aguardiente met passiefruit

Rondlopen door de velden en een drankje drinken met elkaar. Dit is wat je wilt bereiken met een partnership. Je groeit met elkaar, de goede manier om samen te werken. 

Jammer genoeg hadden we de volgende ochtend weer een andere meeting die nog 4 uur rijden was. We konden daarom niet met deze mensen uiteten. De eigenaar van deze leverancier was bezorgd om ons. Wij mochten niet zelf in de avond 4 uur rijden. Daarom had hij voor ons een chauffeur geregeld die met ons mee reed naar het stadje van onze volgende afspraak.

 

Op de foto met Yexi

Onze laatste dag gingen we nog naar een laatste leverancier van passiefruit. Dit was een hele leuke teler. De plantage zag er heel goed uit en het personeel was erg vriendelijk. We hadden Yexi meegenomen en daarmee wilden ze allemaal meteen op de foto.

 

Yex met leverancier

Conclusie

Dit was een vruchtbare week in Colombia. Het is een heel mooi land waar je veel energie van krijgt. Dit zijn mensen die loyaal zijn, mensen waarmee je wilt groeien en waar je op kunt bouwen. Het was een mega leuke reis!


 

Vorige Reis: Marktbezoek Chili
Volgende Bij de boer: Zoete aardappels groeien letterlijk en figuurlijk hard
Print
2614