Hooronze verhalen


Reis naar RSA (Zuid-Afrika)
/ Categorieen: Onze reizen

Reis naar RSA (Zuid-Afrika)

Nico Spruijt en Edwin van Leeuwen zijn op reis geweest naar Zuid-Afrika om verschillende avocadotelers te bezoeken en een avocado-symposium bij te wonen. Een bijzondere reis, dus lees snel verder. 

Vliegen naar Tzaneen

Vliegtuig naar Tzaneen

Op onze eerste ochtend begon het avontuur al goed. We werden de dag namelijk opgehaald door Zander Ernst en z’n broer om van Johannes burg naar het plaatsje Tzaneen te vliegen. Zander Ernst is commercieel manager van Allesbeste Boerdery. Daarnaast is de familie Ernst een vooraanstaande familie in de avocado-industrie, met onder andere het ontwikkelen en veredelen van de Maluma avocado. Toen we het kleine vliegtuigje zagen waarin we zouden vliegen zagen, vonden we het wel even spannend. De reis viel echter echt alles mee en we hadden een goede piloot. We vlogen zelfs over de farm Allesbeste Boerdery heen, wat erg indrukwekkend was vanuit de lucht.

 

Mooi uitzicht over de farms

Veld van de farm

Eenmaal geland zijn we direct naar het huis gegaan van Zander, waar we de komende twee nachten zouden verblijven. Zijn huis ligt bovenop een berg met een erg mooi uitzicht over de farms die net aangeplant waren. In de middag zijn we met Zander langs de farms in de buurt van z’n huis gereden en hebben we wat goede discussies over de toekomst gevoerd. ’s Avonds hebben we samen met Zander en zijn vrouw een typisch Zuid-Afrikaanse Braai gehouden, grote stukken vlees die in zijn open haard klaargemaakt werden.

 

Hagelstormen en rondje langs de proefveldens

Vliegtuig naar Tzaneen

Maandagochtend zijn we naar wat farms in de buurt gereden om te zien hoe de avocadoplanten erbij stonden en wat er aan oogstverwachting is komend jaar. In het gebied van Zander was dat voor een groot deel afhankelijk van eventuele hagelstormen. In het verleden hebben die ervoor gezorgd dat de oogst voor een groot deel verwoest was door schade aan de bomen en avocado’s. Dit jaar kon er dus nog niet met zekerheid worden gezegd wat de verwachting is voor komend seizoen, echter zien de aantallen er over het algemeen goed uit. In de middag zijn we langs de verschillende proefvelden van de familie Ernst gegaan, waarbij de verschillende kansen en uitdagingen besproken werden met Zander. In de avond hebben we een etentje in de buurt gehad met de hele familie Ernst, waarna we weer bij Zander thuis afsloten.

 

Inspiratie en buitenkansje s

Dinsdagochtend reisden we verder naar een andere teler. Daar hadden we een afspraak met Bram, commercieel verantwoordelijke bij deze teler. Tot nu toe zijn we elk jaar hier langsgegaan, aangezien het een erg inspirerend bedrijf is. Het hele beleid ademt passie voor wat ze doen en dit stralen ze ook echt zo uit. Heel bijzonder om te zien! ’s Middags konden we onderweg naar de volgende bestemming nog een stuk Kruger Park meepakken. Hier zagen we onder andere olifanten, zebra’s, springbokkies (zoals de Afrikaners het noemen), nijlpaarden en zelfs een luipaard. Bijzonder om dit allemaal in de natuur te aanschouwen vanuit de auto.

 

Subtrop Avocado Symposium

Avocado farm

Woensdagochtend was het Subtrop Avocado Symposium waar we ieder jaar aanwezig zijn. Dit zijn vooral lezingen met betrekking tot de Zuid-Afrikaanse avocado-industrie en de toekomstvisie van de verschillende bedrijven. Zo stond ook Zander Ernst op het podium met een inspirerend Maluma-filmpje om aan de zaal te laten zien. Tot onze verbazing kwam Yex en Discovered tot 3-4 keer voor in het filmpje, wat natuurlijk een grote eer was. In de avond hebben we afgesloten met een Braai en hebben we met de aanwezige telers goed kunnen netwerken.

 

Conclusie

Al met al een inspirerende reis, waarbij we weer een goede stap hebben gezet om ons netwerk verder uit te breiden in Zuid-Afrika. Veel goede gesprekken gehad met nieuwe en bekende farms. Goede relaties in Zuid-Afrika betekent dat we ook in de toekomst aan de wensen van onze klanten kunnen voldoen.

 

Vliegtuig met Nico
Vorige Ontmoet ons op de Fruit Attraction
Volgende Kerstdrive-in met exotische groenten en fruit bij Yex
Print
2410