“Samenwerking onontbeerlijk voor een duurzame toekomst”

Yexpert Stories: Sustainability Coördinator Daniëlle

Deze keer laten we Daniëlle van de Geer aan het woord, onze Sustainability Coördinator. Waar houdt zij zich precies mee bezig en wat doet Yex allemaal op het gebied van duurzaamheid?

Omdat ik graag iets goeds wil doen voor de wereld heb ik de masteropleiding Global Business & Sustainability gevolgd. Ik vind duurzaamheid een enorm interessant en uitdagend onderwerp. Het zit verweven in alle processen binnen een organisatie en dat maakt het zo boeiend. Ik ben in oktober bij Yex aan de slag gegaan en ik hou mij hier bezig met zowel de sociale impact van ons bedrijf als de impact op het milieu. Yex heeft al veel mooie en betekenisvolle stappen gezet op het vlak van duurzaamheid, maar we kunnen zeker nog meer bereiken. Dat kunnen we beslist niet alleen en daarom werken we samen met partijen in de hele keten.

Aandacht arbeidsomstandigheden

In essentie leveren we met Yex al duurzame producten. Een plantaardig dieet draagt immers bij aan de gezondheid van mens en planeet. Zelf ben ik trouwens ook gek op groenten en fruit en toen ik voor mijn studie tijdelijk in Thailand woonde, ontdekte ik hoe lekker exotische producten kunnen zijn.
Onze exoten komen uit de meest prachtige plekken ter wereld. Wij vinden het belangrijk om al bij de bron onze verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld door aandacht te hebben voor de arbeidsomstandigheden van de medewerkers van onze boeren. Yex heeft het SIFAV-convenant ondertekend: het Sustainable Initiative Fruits And Vegetables. We laten externe partijen minimaal eens per twee jaar een audit uitvoeren om te checken of onze leveranciers voldoen aan de afspraken die in het convenant zijn vastgelegd. Zo houden we scherp zicht op de arbeidsomstandigheden ter plaatse.

Insectenvoer

Bij Yex zoeken we ook steeds naar mogelijkheden om de milieu-impact in de hele keten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan vermindering van CO2-uitstoot, efficiënt watergebruik bij het verbouwen van onze exotische groente en fruit en het gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal. Of beter nog: het gebruik van zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. We doen er alles aan om voedselverspilling tegen te gaan en dat levert interessante initiatieven op. We hebben bijvoorbeeld een veelbelovende test gedaan met zoete aardappels die niet meer voor menselijke consumptie geschikt zijn. Deze zijn gebruikt bij The Insectory, waar insecten worden gekweekt voor onder meer eiwitrijk visvoer en grondstof voor de tuinbouw. Innovatief! Producten die nog wel geschikt zijn voor consumptie doneren we via de Groente & Fruitbrigade aan de Voedselbank en we leggen met behulp van ons merk Discovered aan de consument uit hoe ze onze producten het beste kunnen bewaren. Soms kunnen op het oog kleine initiatieven al veel verschil maken.

Gezamenlijk oppakken

We zijn op dit moment druk bezig met onze duurzaamheidsstrategie voor 2025. En omdat samenwerking voor ons echt hét sleutelwoord is, voeren we daarvoor gesprekken met diverse collega’s, klanten en leveranciers. Bij Yex hechten we veel waarde aan een goede relatie met leveranciers en we investeren echt in lange-termijnrelaties. Juist daardoor kunnen we zo’n onderwerp als duurzaamheid gezamenlijk oppakken. Onze productmanagers gaan met enige regelmaat op bezoek bij onze buitenlandse partners en zetten duurzaamheid dan steeds weer op de agenda. Zo’n bezoek is bovendien een goede manier om met eigen ogen te zien hoe het er op de productielocaties echt aan toegaat en of die manier van werken wel past bij onze visie en ambities. Ook in deze tijd, waarin reizen bijna onmogelijk is, hebben we veel contact met onze partners, maar dan online. We willen immers elke dag, samen met hen, stapjes blijven maken.

Gevolgen corona

Duurzaamheid is een complex onderwerp en het is volgens mij een illusie om te denken dat we er ooit klaar mee zullen zijn. Het kan altijd beter! Ik volg de ontwikkelingen op de voet en ik vind het mooi om te zien dat aandacht voor duurzaamheid geen overwaaiende trend is. Het blijft echt een hot topic. Daar heeft zelfs corona niks aan veranderd. Sterker nog: de pandemie blijkt een positief effect op het milieu te hebben en dat zet veel mensen toch aan het denken. Is het toch nog ergens goed voor…

In deze categorie