Dylan-yexpert-blog

“Na het Turkse vijgen seizoen, schakelen we direct naar Peru en Brazilië”

Yexpert Stories: Product Manager Dylan

Deze keer laten we in onze serie “Yexpert Stories” Dylan van Raaij aan het woord, één van onze Product Managers. Wat zijn de ontwikkelingen rondom de vijgen en wat kunnen we deze periode verwachten?

“Naast de periode met Turkse vijgen is december een van de mooiste periodes van het jaar. De vraag gaat omhoog, de prijs varieert van dag tot dag en is het afstemmen van vraag en aanbod een mooie opdracht. Vijgen zijn een typisch eindejaars-product. In Nederland en de meeste landen om ons heen piekt de verkoop met kerst en oud en nieuw. Vanaf week 48 gaan er dus grote volumes doorheen. In Noord-West en Centraal Europa, plannen we hier dan ook veel promoties. Het vereist dus een goede planning en goed samenspel met onze boeren om aan de vraag te kunnen voldoen.

De aanvoer uit Turkije loopt in oktober ten einde, dan is het de beurt aan Peru en Brazilië. Met onze vaste leverancier in Peru hebben we dit jaar de mooie stap gemaakt om de vijgen deels per boot te vervoeren. Dat is duurzamer dan vliegen. Het vergt natuurlijk wel het nodige om dat goed te regelen. Samen met onze boer hebben we de nodige ervaring opgebouwd. Na jarenlange testen weet onze boer exact in welk stadium hij de vijgen moet oogsten, wij maken samen met onze klanten een volumeplanning en plannen zorgvuldig promoties in. Dan vervolgens onder de juist afgestemde vervoerscondities worden de vijgen vanuit Peru naar Europa vervoerd.

Een paar keer per week loop ik hier in Poeldijk naar onze loods om een doosje vijgen op te halen. Om zelf even een smaaktestje te doen. Maar ook om mijn collega’s van verkoop te laten proeven. De smaak verschilt over het seizoen, en je moet wel weten wat je verkoopt. Vijgen uit Brazilië komen nog steeds 100% via de lucht en zijn een andere variëteit dan de Peruaanse. Iedere klant heeft weer zo zijn voorkeur welke variëteit zij voeren en de echte specialisten voeren ze natuurlijk allebei!

Contact opnemen?

Dylan van Raaij
Product Manager
d.vanraaij@yex.nl
+31 (0)174 47 9168

 

In deze categorie