Yex introduceert duurzame verpakking voor pomelo

Duurzaam verpakken is een steeds terugkerend thema in de AGF-branche. Het is niet meer weg te denken in deze tijd. Met name in de AGF-sector worden er nog veel verpakkingsmaterialen gebruikt om producten te beschermen, shelf-life te verlengen, te bundelen of voor marketingdoeleinden. “In de meeste gevallen is een verpakking nog gewoon nodig, zo ook bij pomelo. Maar kan het dan ook duurzamer?” Dit vraagt Shen Liu, Innovation Manager bij Yex, zich af.

Duurzaamheid in stappen

“Duurzaamheid is zo’n alles omvattende woord. Veel bedrijven vinden het lastig hoe ze moeten beginnen met verduurzamen van hun verpakkingen. Bij Yex hadden wij dit ook. Daarom hebben wij goed gekeken naar de eisen van de EU wetgevingen, de KIDV, GroentenFruit Huis en natuurlijk onze klanten. Hieruit hebben wij een stappenplan en beleid voor onszelf gemaakt voor 2025, om zo duurzaam mogelijk te verpakken. Dit maakt het opeens veel meer behapbaar.”

Vraag naar duurzame verpakking pomelo

De pomelo is al vele jaren een populair product in met name Duitsland. Ook in Nederland groeit de populariteit voor deze citrusvrucht snel. Net als de groei in populariteit steeg ook het aantal vragen over de verpakking van de pomelo. Deze bestaat uit een net, een plastic folie, een banderol en vaak ook een label. Regelmatig werd gevraagd of dit niet een beetje minder en duurzamer kon.

Reduce, reuse and recycle

Bij Yex is Shen Liu samen met de leverancier begonnen de pomeloverpakking te verduurzamen. “Het was een hele uitdaging, want de pomeloverpakking is altijd al zo geweest. Elk onderdeel had wel degelijk een functie. We hebben gekeken naar de basiselementen van de verpakking en door middel van het “reduce, reuse and recycle” principe de verpakking geoptimaliseerd.”

50% lichter, in één keer weg te gooien en niet duurder

De nieuwe verpakking is vanaf nu leverbaar bij Yex naast de conventionele verpakking. “We willen niet in een keer helemaal over, want sommige klanten hechten ook nog aan de oude verpakking. Logisch ook, duurzaamheid moet soms in stappen. De nieuwe verpakking is echter 50% lichter, in één keer weg te gooien en niet duurder. Op de verpakking staat vermeld dat de folie beschermend is, dus noodzakelijk voor de houdbaarheid. Hiermee willen we de consument informeren en bewust maken. Het is dus in vele opzichten beter. Als dit seizoen goed verloopt, gaan we volgende jaar 100% over naar deze verpakking”, aldus Shen.

Kritisch kijken naar alle AGF-verpakkingen

“Wat ik wil meegeven aan alle bedrijven in de AGF-sector: Duurzaam verpakken hoeft niet in een keer, het kan in stappen. Want de pomeloverpakking kan nog duurzamer, door bijvoorbeeld bio-plastics als input te gebruiken. Kijk dus kritisch naar alle verpakkingen in je portfolio en probeer goed te kijken hoe je deze stapsgewijs kan verduurzamen.” Met z’n allen kunnen we de wereld elke dag een stukje duurzamer maken…

In deze categorie